• Verslag ZKC trainersbegeleiding

  Trainersbegeleiding Een druk bezochte avond met bijna alle trainers en een uitleg over de reden waarom bij ZKC de trainersbegeleiding opgestart is.

  Naast de jeugdtrainers waren ook de selectietrainers aanwezig voor feedback en een presentatie over de aanvalsopzet van het 1e en het 2e. Hier volgt een korte weergave van de onderwerpen die zijn besproken.

    

  Naar aanleiding van een van de speerpunten van het bestuur waarin het belangrijk geacht word om leden te behouden kwam de JTC tot de conclusie dat het belangrijk is om veel goed opgeleide en gemotiveerde trainers te hebben bij de jeugd. Een trainersbegeleider is daar ondersteunend in en helpt ook om de drempel te verlagen om trainer te worden of te blijven.

  Uitgangspunt is om het verenigingsbreed nadenken en praten over korfbal te stimuleren zodat alle trainers daar beter van worden.

   

  Hoe staan we er nu voor ? Er zijn nu 4 trainersbegeleiders (,Petra,Kor en Sebas) die gestart zijn en in de komende weken hun werk gaan uitbreiden.

  Er worden gesprekken gepland en trainingen en wedstrijden bekeken om vervolgens samen met de trainers een trainingsprogramma op te stellen tot de kerstperiode.

  De trainersbegeleiders hebben als uitgangspunt om de trainers zoveel mogelijk zelf na te laten denken.

   

  Belangrijk is dat er een vertrouwensband tussen begeleider en trainer is of ontstaat. Eerlijkheid en openheid van zaken werkt positief om samen een goede structuur aan te brengen. De trainers zijn in aanloop naar deze avond gevraagd waar ze mee geholpen willen worden of wat ze lastig vinden.

  De input kan worden teruggebracht tot 3 hoofdzaken : 1. Wat moet ik trainen ? 2. Hoe moet ik dat trainen ? 3. Hoe hou ik een hele training de aandacht erbij ?

   

  De eerste 2 onderwerpen werden deze avond behandeld, de laatste komt in individuele gesprekken of met een kleiner groepje. De hoofdcoach van ZKC 1 gaf een uiteenzetting van de aanvalsopzet van zijn team.

  Om die opzet uit te kunnen voeren hebben spelers uiteenlopende kwaliteiten nodig. Die zijn weer op verschillende manieren te trainen. Uiteindelijk zijn we in groepjes oefeningen gaan bedenken die voor ieder zijn/haar team bruikbaar zijn.

  Die oefeningen zijn uit te breiden of moeilijker te maken al naar gelang het nivo van de spelers.

   Uiteindelijk draait het in het korfbal aanvallend om :

  - scoren

  -assist geven

  - vrijlopen

  - in balbezit blijven

  In de verdediging gaat het om de tegengestelde acties :

  - verhinderen van scoren

  - verhinderen van een assist

  - verhinderen van vrijlopen - in balbezit komen.

  Hou het doel van de oefening goed in de gaten en corrigeer daar op ! Al met al vond ik het een zeer geslaagde avond, maar het is nu tijd om door te pakken !

   

   De komende tijd breiden we de gesprekken uit, maar schroom nooit om ons aan te spreken op korfbalinhoudelijk gebied. Daar zijn we voor !

   

   Gr. Kor, Annemieke, Petra, Sebas