• Van de voorzitter - januari 2019

  Tot mijn schande moest ik constateren dat mijn laatste column alweer dateert van oktober?? Nu ben ik een groot voorstander van het uitgangspunt ‘hou je mond als je niets te melden hebt’, maar dat is in dit geval niet bepaald waar. Dus praat ik jullie graag even bij rond de belangrijkste ontwikkelingen.

   

  Allereerst wil ik nog even stilstaan bij het overlijden van Rob Kelder. Een droevig bericht in aanloop naar de kerstdagen, maar ik hoorde van de familie dat ze er na zijn lange periode van steeds minder kunnen, vrede mee hebben. Dat neemt natuurlijk niet weg dat we Rob zullen missen: hij was een graag geziene supporter en heeft tot het niet meer ging veel voor ZKC gedaan. We wensen de familie veel sterkte de komende tijd.

   

  Het korfballen begon voor mij gisteren weer: of ik even wilde meedoen in een oefenwedstrijd tussen het tweede en het derde. Een maand niks gedaan en me dan mengen onder een stel jonge dravers viel nog niet mee, maar het was wel weer erg leuk. Ik begreep dat de bovenste drie seniorenteams kampen met allerlei blessures (o.a. een gebroken sleutelbeen, achillespeesklachten, een gebroken teen, etc.) en ziekte, waardoor het komend weekend puzzelen wordt voor de trainers. Maar goed nieuws is er ook: Lotte is weer helemaal terug na haar gebroken enkel en ik zag ook Charissa weer vrijwel gewoon lopen na haar afgescheurde achillespees maanden geleden, dus hopelijk zien we haar ook snel weer op het veld.

   

  Naast alle kleine en grotere lopende zaken binnen het bestuur is een van de meest in het oog springende zaken de voorgenomen renovatie van onze kantine en kleedkamers. Dit is een proces van de lange adem, want we willen niets overhaasten en er zijn veel variabelen om rekening mee te houden. Hoe groot en luxe willen we het hebben? En niet in het minst de financiering: wat kunnen we zelf inbrengen, wat is verantwoord als hypotheek, welke subsidies zijn er? Een complex vraagstuk, maar we komen langzaam dichter bij een beslissing.

   

  De afgelopen maanden is het ons ook langzaam duidelijk geworden dat de communicatie binnen de club iets strakker kan. We hebben de website, de nieuwsbrief, Facebook en de mailings om de leden te informeren, maar toch blijkt dat mensen bepaalde activiteiten missen omdat ze er niet van d eop de hoogte waren. De nieuwjaarsreceptie van afgelopen vrijdag was daar een voorbeeld van: het was erg gezellig en het werd ook behoorlijk laat, maar de opkomst was niet zo hoog als vorig jaar. Ik heb wat rondgevraagd en hoorde toch verrassend vaak dat men het niet wist of te laat wist. Dat betekent dat we beter moeten communiceren over dit soort zaken; wellicht gaan we daarom onze mailings ?? die we nu alleen inzetten voor de nieuwsbrief en écht belangrijke zaken ?? ook voor dit soort activiteiten inzetten.

   

  En omdat steeds meer mensen van Facebook afgaan (of er nooit op hebben gezeten), hebben we in overleg met ZKC Events besloten een extra digitaal kanaal te gaan benutten: Instagram. Meld je aan als volger via ‘instagram.com/zkc31’ of tik gewoon ‘zkc31’ in de app. Let wel goed op welk account je volgt, want er zijn vier accounts rond ZKC: eentje van ZKC Events zelf (volg die ook gerust 😊) en twee accounts die ooit in het leven zijn geroepen door enthousiaste vrijwilligers die we ondanks verschillende pogingen niet meer kunnen bereiken of achterhalen. Het enige echte en officiële ZKC-account is degene die alleen ‘zkc31’ heet en ons ronde logo heeft!

   

  Na maanden van uitzoekwerk en overleg is ons privacybeleid ook af en voldoet ZKC aan de AVG-wetgeving. Het aangepaste inschrijfformulier en een document met ons privacybeleid staan zeer binnenkort op de website en zijn opvraagbaar bij het bestuur en via privacy@zkc31.nl. Daniël heeft zich daar als jurist stevig tegenaan bemoeid en we hebben als bestuur verreweg de meeste van zijn aanbevelingen en teksten overgenomen. Tegelijkertijd moeten we constateren dat er nog best veel niet helemaal duidelijk is geregeld in de wet en zijn sommige zaken praktisch nauwelijks uitvoerbaar. We hebben dan ook zo goed mogelijk geprobeerd een middenweg te vinden tussen de eisen en intentie van de wet enerzijds, en praktische haalbaarheid anderzijds. Uitgangspunt is dat alle leden hun gezond verstand moeten gebruiken en zich er van bewust moeten zijn dat je niet zomaar meer persoonsgegevens en foto’s kunt delen. Bij twijfel: kijk in ons beleidsdocument of stuur ons een mail.

   

  Tenslotte nog even over de recentelijk ingevoerde vrijwilligersdiensten: de barbezetting en het optreden als gastheer/-vrouw. Steeds meer mensen weten de weg te vinden naar de app en de inschrijving, wat voor het bestuur en de roosterbeheerders en hele fijne ontwikkeling is. Ik zag voor mij onbekende mensen ?? ouders van jeugdleden, zo bleek ?? vrolijk hun dienst doen op zaterdag en bij navraag vonden ze het nog leuk ook en best meevallen. Zo zien we het graag.

   

  Als je je niet zelf inschrijft, delen de roosterbeheerders je in. In verreweg de meeste gevallen gaat dat goed, maar in een paar gevallen kon dat niet rekenen op veel enthousiasme. We proberen het dan aan die mensen uit te leggen, ook dat we geen uitzonderingen maken, behalve als je trainer of scheidsrechter bent of het niet kunt vanwege een medische oorzaak, bijvoorbeeld omdat je niet lang kunt staan.

   

  De echte kinderziektes van zowel de app als ons indelingssysteem zijn eruit, maar er blijven nog wel wat uitdagingen over. Bijvoorbeeld op het gebied van bijhouden wie er ondanks alle oproepen niet is komen opdagen. Helaas hebben we inmiddels al een boete moeten uitdelen aan iemand die niet is gekomen en geen vervanger heeft geregeld. Die boete gaat in de jeugdpot en is zoals aangekondigd vooral symbolisch: we hoeven er niet rijk van te worden, maar het is een kleine stok achter de deur.

   

  De boodschap hiervan? Als je geen zin hebt om achter de bar te gaan staan of een keer gastheer of gastvrouw te zijn, moet je scheidsrechter of trainer worden; de (J)TC en scheidsrechterscommissie zullen blij met je zijn 😊

   

  Een heel gelukkig en sportief succesvol 2019 iedereen!

   

  Erwin