• Van de voorzitter - maart 2019

  Twee geweldige nieuwtjes bereikten ons afgelopen weken. Eerst de uitverkiezing van Romy in het Surinaamse nationale team, en toen het bericht dat Floor als assistent-scheidsrechter dit weekend zijn debuut maakt in de Korfbal League.

   

  Om met Romy te beginnen: natuurlijk kennen we haar als een groot talent, waar we helaas minder van kunnen genieten dan we zouden willen, omdat ze door haar baan bij de Koninklijke Landmacht niet vaak kan trainen en een vast plekje in de selectie er daarom niet inzit. Ze traint wél mee met de selectie van Hoofdklasser SCO in Oldeholtpade en speelt intussen vrijwel elk weekend bij ons, van het vijfde tot en met het tweede. Haar talent bleef niet onopgemerkt en dat leidde in februari tot een uitnodiging voor het Surinaamse nationale team. Geweldig gedaan, we wensen haar heel veel succes op het WK in Zuid-Afrika deze zomer!

   

  Dan Floor en zijn activiteiten als leidsman. Ook hij geldt al langer als een groot talent en timmert zelf lekker aan de weg als scheidsrechter, fluitend op hetzelfde niveau als ons eerste speelt. Nóg succesvoller is hij als assistent-scheidsrechter van Stephan Evertsen. Dit jaar zijn ze als duo gepromoveerd naar Hoofdklasse-niveau, en afgelopen week kregen ze hun eerste Korfbal League-wedstrijd toegewezen: zaterdag fluiten ze DVO 1 – KZ 1. Een geweldige prestatie, we wensen ook hen heel veel succes!

   

  We blijven nog even bij Stephan, want afgelopen week werden bestuur, TC en hijzelf het eens over een regeling waarbij hij vanaf volgend jaar voor ZKC gaat fluiten. Daarnaast sluit hij aan bij ZKC als Algemeen Reserve, wat betekent dat we hem per direct ook kunnen inzetten als speler. Hij maakt als scheidsrechter het seizoen af bij Groen-Geel, waarvoor hij nu fluit (hij is er geen lid), en maakt dan in de zomer de overstap. Dit is geen triviaal resultaat: we hebben zoals elke club een tekort aan scheidsrechters, zéker scheidsrechters die op naam fluiten en een carrière op dat vlak ambiëren. Stephan fluit jaarlijks een paar duizend euro bijelkaar, geld dat ZKC dan niet meer kwijt is aan boetes maar wat rechtstreeks in de clubkas kan. We zijn Floor en Ruben dan ook zeer erkentelijk voor hun bemiddelende rol hierin, en heten Stephan hartelijk welkom bij ZKC!

   

  Afgelopen weken werden we weer eens geconfronteerd met het feit dat de Zaanse clubs soms lekker bij elkaar shoppen qua spelers. De uitstekende prestaties van bijvoorbeeld de A1 van Annemiek (zaterdag werd de 30 doelpunten aangetikt!) blijven in de Zaanstreek niet onopgemerkt. Uitgangspunt van het bestuur is dat we echte toptalenten niet moeten willen tegenhouden, maar iedereen die bij een andere club op een tweede plan terechtkomt, wél. Daar doen we ons uiterste best voor. Natuurlijk begrijpen we dat het je ego streelt als een andere club je graag wil hebben, maar het gras bij de buren is niet altijd groener; het is belangrijk dat een twijfelende speler ook die kant van het verhaal hoort. Vaak genoeg zoekt een club immers geen spelers voor het eerste of de A1, maar voor de breedte in de selectie. Of ze doen vage of zelfs valse beloftes. Of ze zien zich geconfronteerd met leeglopende teams of onvrede en zoeken daarom vulling. Daar blijven we tegen knokken. En we gaan het vanaf heden omdraaien: als er onvrede is bij een andere club en die club daarom bij onze spelers aanklopt, gaan wij aankloppen bij hún spelers. Het gras bij ZKC is namelijk behoorlijk groen 😊

   

  Een paar weken geleden had ik een gesprek met Marijke Stavast over de ledenadministratie. Het viel haar op dat spelers soms de gekste foto’s van zichzelf uploaden in de KNKV-app als officiële spelersfoto. Best leuk, die vakantiefoto van jou en je vrienden op Mallorca, of die actiefoto waar je een rebound pakt omdat je hoger springt dan drie anderen, maar het mag niet. Sterker nog, het houdt een risico in voor jezelf en je team: boetes verhalen we op jou en punten in mindering (omdat een scheidsrechter niet kan zien of je team met gerechtigde spelers is aangetreden) treffen vanzelfsprekend je hele ploeg. Kortom: houd het bij een pasfoto, of zorg in elk geval dat je er herkenbaar en beeldvullend op staat.

   

  Tot slot: jij bent er toch ook bij tijdens de Algemene Leden Vergadering op 29 maart om 20.00 uur in het clubhuis? We leggen verantwoording af voor ons beleid en financiën, blikken vooruit naar nieuwe initiatieven en drinken na afloop gezellig met z’n allen een drankje. Dit jaar is er onder andere speciale aandacht voor de nieuwe privacywet en welke gevolgen dat heeft voor ZKC. Heel graag tot dan!

   

  Erwin

  voorzitter@zkc31.nl

  www.zkc31.nl

  www.facebook.com/zkc31

  www.instagram.com/zkc31